Læring med katastrofeøvelse

IMG_0378 - Klikk for stort bilde

For ellevte gang har elever og lærere på Vg2 Ambulansefag og helsearbeiderfag ved Lakselv videregående skole hatt regien for en stor katastrofeøvelse. Elevene på Vg1 Helse- og oppvekst var viktige aktører i øvelsen sammen med markører fra Samisk videregående skole Karasjok og Hammerfest videregående skole.

Kollisjon mellom skolebuss og ambulanse

Scenariet er en kollisjon mellom en ambulansebil og buss ved Brennelv bru. Bussen er full av elever som er på skoletur. Flere blir skadet.  Bussjåfør varsler nødetat og gir skadeoversikt. Fører i ambulansebil er fastklemt. Den høygravide passasjeren bringes inn på sykeavdelinga, med fødsel i gang. Fem av de alvorligst skadde blir transportert med Sea King og resten blir tatt hånd om av sivilforsvaret og ambulansepersonell på skadestedet. De blir innbragt til akutt behandling på Helsetun der øvelsen utspiller seg videre. Markørene gjorde en formidabel innsats. De hadde alle tildelte roller i skadescenariet som helsefagarbeidere, ambulansepersonell og skadde.

Avhengig av godt samarbeid

Katastrofeøvelsen er et samarbeidsprosjekt med helseetaten i Porsanger kommune, Brann, Sivilforsvaret, Ambulanse, Politi, Boreal transport og 330-skvadronen Sea King.  Falcken Lakselv sørget for frakt av bil til og fra skadested. Rundt hundre personer deltok i øvelsen.
Boreal transport hadde en ekstra rolle. Øvelsen ble brukt direkte gjennom egen organisasjon, for å øve og forbedre rutiner i forbindelse med en eventuell ulykke.

God pressedekning

Sagat og IFinnmark dekket øvelsen. Ifinnmark filmet med drone og på bakken. Vel 1500 mennesker fulgte live streaming av hendelsen. Ifinnmark ønsker å vise hvordan en katastrofeøvelse foregår. En overføring av en ekte ulykke vil ikke ha blitt dekket slik, sier redaktør Stian Eliassen.

Samlende til debrifing

Øvelsen ble avsluttet med en debrifing og middag i skolens kantine. Samarbeidspartnere ga en kort evaluering og takket for muligheten til å delta. Rektor Sylvi Josefine Johnsen var stolt over innsatsen, ikke minst til elever og lærere. Hun var glad og rørt over alle de gode og tilbakemeldinger fra samarbeidspartnerne. Den årlige øvelsen kommer til å fortsette. Ikke minst fordi elevene får så verdifull erfaring med samarbeid, kommunikasjon og realistisk praksis over flere fagfelt.

Lakselv videregående skole takker alle deltakerne for en flott gjennomført øvelse.

IMG_0313 (2) - Klikk for stort bilde IMG_0273 - Klikk for stort bilde IMG_0351 - Klikk for stort bilde

IMG_0305 - Klikk for stort bilde
IMG_0278 - Klikk for stort bilde IMG_0299 - Klikk for stort bilde

IMG_0389 - Klikk for stort bilde IMG_0337 - Klikk for stort bilde IMG_0363 - Klikk for stort bilde