H.K.H. Kronprinsen besøkte Lakselv videregående skole

Kronprins Haakon med følge var på Lakselv videregående skole i forbindelse med sitt besøk i Porsanger. Rektor Sylvi Johnsen ønsket velkommen og rettet fokus mot elevene ved skolen og ungdommene i Porsanger.

Mangfold , fellesskap og inkludering
Ungdomsrådet i Porsanger ved Neelofar Anwar (leder) snakket om Porsanger som et sted med mye menneskelig varme. Skolen og Porsangersamfunnet har vært viktig for henne og familien,. De  kom fra Afganistan til Lakselv vinteren 2006. Mangfoldet av nasjonaliteter og kulturer i kommunen er positivt. Hun sa det er viktig å satse på ungdom som er fremtiden til Norge.

Skolens viktigste stemme
Leder i elevrådet Jacob Hanssen Gregersen holdt tale og viste til at skolen jobber spesielt godt med elevdemokrati og samarbeid mellom elever og lærere. Miljøarbeid og god kommunikasjon mellom elever, lærere, rektor og elevrådet særpreger skolen og  gjør den god. Dette vises også med høy andel for gjennomføring av skolen.

UngeØyne
Elevbedriften UngeØyne UB fortalte hvordan de har brukt det  flerkulturelle som basis for å skape sitt produkt. En bok som skal hjelpe mennesker som har mistet språket, til å få det best mulig i en pleiesituasjon. Elevene i bedriften går på vg2 Helsefagarbeid. Bedriften består av
Karl Martin Holm Andersen, Mette Synnøve Johansen og Sindre Meyer.

Miljøarbeid og involvering i folkehelse for ungdom
Marte Eliassen, miljøarbeider ved skolen, informerte om et 6-årig folkehelseprosjekt i regi av Porsanger kommune. Prosjektet Ungdom i fokus skal styrke barn og unges psykiske helse og livskvalitet. Det skal også fremme rusforebygging og utjevning av sosiale ulikhet i helse. Etablering av ungdomsråd er et av tiltakene. En undersøkelse viser at ungdommen selv ønsker flere uformelle arenaer å treffes på for å være sosiale, drive med musikk og dans. De ønsker seg mer inkludering og medvirkning for å skape gode sosiale relasjoner.

Du kan bidra
I talen sa Kronprinsen at han merket seg hvor viktig det flerkulturelle og de forskjellige språkene i kommunen er.

Han la vekt på at alle kan bidra ut fra sitt utgangspunkt. Man kan lede  og tenke over hvordan man kan bruke det til å gjøre noe bra for andre. Hans råd til de unge var å tenke positivt om seg selv og like seg selv for å kunne gjøre noe noe bra for andre.

Kommunen var representert ved ordfører Aina Borch, rådmann Bente Larsen, leder for Kultur – og oppvekst Irmelin Klemetzen og ungdomskontakt Magnus Martinsen.

Irene Persen på gitar og Anne Laila Sommerseth framførte vakkert, «Elle»  av Mari Boine.