Gratulerer med dagen - Lihkku beivvin!

Samefolkets dag 6.februar.

0800:0830    Frokost i kantina

0830:0850     Klassene møter opp på klasserommet
                     - Informasjon om opplegg og oppgaver

0900:1045    Felles opplegg for alle i Kultursalen
                    - Hilsen v/ rektor
                    - Filmen «Kautokeinoopprøret» av Nils Gaup
Klikk for stort bildeKautokeino-opprøret

Kautokeino-opprøret er en film om foranledningen til opprøret som over 50 samer stod bak i 1852. Samene drepte lensmannen og handelsmannen i Kautokeino, og slo ned både prest og andre beboere der. I rettsaken etterpå ble sytten kvinner og elleve menn dømt, og to av opprørerne ble halshugd.

Filmen forteller om samenes situasjon før opprøret:Inspirert av den svenske predikanten Læstadius, etablerer de egen handelsvirksomhet og egen religiøs virksomhet. For handelsmannen i Kautokeino og presten betyr dette liten omsetning og tomme kirker. Presten, som er øverste myndighet på stedet, svarer med å arrestere hovedmennene bak virksomheten. Dermed lammes også selve eksistensgrunnlaget for samene: Uten mennene klarer de ikke å passe på reinen som de lever av. Rettsaken som følger med idømmelse av lengre fengelsopphold for enkelte og betaling av rettsomkostninger, får samene til å gjøre opprør mot myndighetene.

1100:1200    Sosialt samvær i kantina m/ Finnebiff til alle elever og ansatte

1200        Ordinær undervisning
               - vi tar vel imot våre gjesteelever fra Mehamn

1800:2000    Sosialt samvær v/ Miljøarbeider Marte i kantina