Suksessfaktor ved Lakselv videregående skole

Temadager-Koselige og morsomme øyeblikk med russen. - Klikk for stort bilde

Vaiva Lieblein masterstudent i folkehelsevitenskap får hjelp av elever til å undersøke hva som gjør at de trives og gjennomfører skolen. Suksessfaktorene skal identifiseres.

NMBU(Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) har i dette studiet fokus på forebyggende og helsefremmende arbeid. Skolen er en av de viktigste arenaene for helsefremmende arbeid, fordi man når ut til en stor gruppe av befolkningen over flere år. Vaiva ønsker å se etter faktorer eller ressurser som er med på å bidra til at elevene fullfører, fremfor å slutte eller falle fra.

Hva er det som gjør at elevene her ønsker og har lyst til å gå på skolen?
Målet med studien er å få vite mer om hvilke faktorer som har betydning for fullføring av videregående skole i Finnmark, et område med høy risiko for frafall. Hva er det som gjør at elevene på Lakselv videregående ønsker og har lyst til å gå på skolen? Hva er det som gjør at de trives på skolen? Vaiva Lieblein ønsker å få fram ungdommenes egne stemmer og meninger rundt temaet. Hovedfokuset hennes er nærværsfaktorer. I tillegg ønsker hun å få vite noe om risikofaktorer for å droppe ut av skolen.

Morsom metode
Metoden hun bruker er todelt. Hun har brukt photovoice i kombinasjon med individuelle intervju. Photovoice er en kreativ og visuell metode der elevene (7 stk) fikk i oppdrag å ta bilder av det de mente var med på å gjøre at de trives på skolen. De skulle ta bilde av disse nærværsfaktorene som er med på å bidra til at de fullfører skolen. Det trengte ikke bare være bilder på skolen. Det kunne også være hjemme eller på fritiden fordi det kan være ting der som bidrar til at de trives på skolen. Det kunne også være mål for fremtiden. Vaiva besøkte skolen fra 1-10/2. Da hadde hun gruppesamtaler om alle bildene elevene hadde tatt. Elevene fikk også i oppdrag å lage en tittel til hvert bilde og ordne en liten utstilling.

Her er noen av bildene som er stilt ut i kantina.