Lakselv videregående skole med ny katastrofeøvelse-Kollisjon mellom buss og personbil

Klikk for stort bilde

Scenariet er utarbeidet av elevene på Vg2 Ambulansefag ved skolen. En buss med skoleelever er på vei til Hamnbukt og  kolliderer med en personbil. Bussen havner i grøfta mot avkjøring til Brennelvnesset. Det er to voksne og fjorten ungdommer i bussen. Syv blir lettere skadd og syv blir hardt skadd.

Bussjåføren prøver å  ringe etter hjelp. Det er dårlig dekning i området og han må gå et stykke for å få ringt. I mellomtiden prøver passasjerene å hjelpe hverandre ut. Noen sitter fast i bussen. En av dem forsvinner når hun går for å ringe. Hun faller ned i et juv og brekker foten. Det tar tid før hun blir lokalisert i søk med redningshelikopter og fraktet.

Markørene fra Vg1 HO har blitt sminket og forberedt i forhold til skadetyper og agering.
For utenom skolens lærere og elever, involveres AMK med trippelmelding, politi og brannetat. Vakthavende ambulansepersonell fungerer som veiledere for elevene. Det er lege og redningspersonell med fra 330-skvadronen. Boreal transport stiller som alltid opp med transport og har i år også en av sine sjåfører i hovedrolle på skadestedet. Sivilforsvaret kommer med personell og telt på stedet og følger vanlig prosedyrer ved ulykker. De har i tillegg veiledning med elever. DNB har bidratt som sponsor til innkjøp av vester.

Praksisrommet på skolen er laget til skademottak. Her vil de skadde bli behandlet, mens de venter på videre transport. Ambulansefagelevene får øvd på en rekke akutte skader. Vg2 Helsearbeiderfag får også øvd på pasientmottak og skadebehandling. Skolens kriseplanbrukes brukes også som verktøy i øvelsen. Bussturen illuderer at det er av skolens klasser og en lærer som er på tur når ulykken skjer.

Etter en krevende dag møttes deltagerne i kantina til et varmt måltid for å evaluere øvelsen og egen innsats.

Samfunnsrelatert og yrkesrettet praksis
Katastrofeøvelsen er en kjempeflott arena for yrkesutøvelse og viser hvor nyttig det er å få knyttet læring til praksis og til lokalsamfunn. Dette var den tolvte katastrofeøvelsen skolen har stått som arrangør for. Lakselv videregående skole takker alle som har bidratt i med godt teamarbeid, planlegging og faglig samarbeid.