CNC-prosjekt over landegrenser

Elev presenter en modell av minnepenn. (Lakselv videregående skole) - Klikk for stort bilde Ranja Elisabet Kopseng

Lakselv videregående skole har deltatt i et internasjonalt prosjekt som kobler tre yrkesfaglige videregående skoler fra tre forskjellige land (Belgia, Norge og Slovenia ) med tre bedrifter fra hvert lands region. Prosjektet startet i 2013 og ble avsluttet våren 2015. Det ble bla finansiert via EU Leonardo.

Fra hver skole deltok en klasse med maskinteknikk i fagkrets. De jobbet med et felles produkt (en spesialdesignet USB -pinne) ved hjelp av CNC-teknologi. Elevene ble først undervist av egen lærer i CNC-teknologi. En utenlandsk mentor (fra en av partnerlandene) fulgte opp over videokonferanse for å se hvilken kunnskap elevene allerede hadde, for så å bygge på den. Selskapene fikk foredrag om sin bedrift, CNC-maskiner og arbeidsetikk i sitt selskap.

Utplassering og mentorer i bedrifter
Elevene gjorde modelleringen av felles produkt på skolen og selskapene hjalp dem å gjøre den praktiske delen av produktet. Hver skole hadde ansvaret for hver sine oppgaver. Elevene arbeidet under veiledning av mentorer. Produktet ble deretter satt sammen og presentert for andre og alle involverte i prosjektet. .

Ekskursjoner til partnerskoler og bedrifter
Noen elever og mentorer reiste for å jobbe med resultater og felles produkt og for å besøke skolene og ​​moderne CNC selskaper i vertslandene.

Læreplan for CNC
I prosjektet ble det laget en plattform med instruksjoner og læreplan for CNC.Bedriftene beskriver der hva som de forventer av fremtidige ansatte. (Tilgangen er gratis og tilgjengelig for alle.)

Motivasjon og kvalifisering til arbeidslivet
De tre skolene møttes først på et kontaktseminar i Belgia og diskutere først mulige fremtidige utviklingsprosjekter. Skolene har forskjellige utfordringer mht elever som er migranter, frafall og elever med spesielle behov. Bakgrunn for prosjektet er å motivere elevene til å gjennomføre skolen. CNC-prosjektet skal gjøre noe for flest mulig ved å utvide elevenes kunnskap, forberede og kvalifisere dem bedre for arbeid i yrkeslivet.

Det er fortsatt et stort gap mellom hva skolene underviser i og hva moderne selskaper forventer av fremtidige ansatte. Vi ønsket å gjøre noe for å redusere dette gapet. Hvis prosjektet er vellykket skal hver skole kunne utvide dette til andre felt /yrker ved å jobbe mer effektivt med andre lokale bedrifter, slik at elevene skal være konkurransedyktige på arbeidsmarkedet.

Nettverk og entreprenørskap
Internasjonale selskaper som er involvert i prosjektet vil gi studentene i hvert land muligheten til å utvide sin kunnskap og for å bli kjent med arbeidssystemet. Selskapene vil også introdusere elevene for entreprenørskap og hvordan de kan starte egne bedrifter. Det vil kanskje også gi lyst å jobbe i utlandet og motivere elevene til å skape sin egen bedrift en dag.

Kilde:http://cnccanhappeneverywhere.com/

Sylvi Johnsen